Grzech marnotrawstwa

0
685

9 mln ton żywności rocznie w koszach na śmieci tylko w Polsce, w Unii Europejskiej 88 mln ton, a na świecie 1,3 mld ton. Głodujących na świecie jest 815 mln.

Z badania przeprowadzonego przez KANTAR Millward Brown na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności.

Z raportu “Nie marnuj jedzenia 2017”, który oficjalnie został zaprezentowany dzisiaj 12 października wynika, że jedną z głównych przyczyn marnowania żywności jest to, że kupujemy więcej niż potrzebujemy. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów Polacy wskazali: pieczywo (51 proc.), wędliny (49 proc.), warzywa (33 proc.), owoce (32 proc.), oraz  jogurty (16 proc.).

Najczęstszą przyczyną wyrzucania marnowania żywności jest przegapienie terminu przydatności do spożycia (34 proc.). Oznacza to, że kupujący nie czytają etykiet w sklepach lub kupują zbyt dużo. Właśnie zbyt duże zakupy są drugim co do znaczenia powodem marnowania jedzenia (15 proc.).

Na zbyt duże zakupy często mają wpływ agresywne kampanie reklamowe. Marnowaniu żywności sprzyjają akcje typu “kup jeden produkt, drugi dostaniesz gratis” i dlatego np. Tesco postanowiło zrezygnować z tej formy promocji dla warzyw i owoców. Tesco podało także, że w roku finansowym 2016/17 w sieci tej wyrzucono blisko 5 tys. ton żywności.

Łącznie w naszym kraju co roku marnuje się około 9 mln ton żywności co daje Polsce piąte miejsce w Unii.

Federacja Banków Żywności stawia więc na edukację i racjonalne zakupy przedstawiając podstawowe zasady, które pomogą zmniejszyć problem marnowania jedzenia:
– Pieczywo przechowuj w temp. 22 stopni C.
– Gotuj pod przykryciem
– Gotuj w naczyniach pasujących do wielkości palnika
– Planuj posiłki
– Przygotuj dania z tego co nie zostało zjedzone
– Sporządź listę zakupów
– Przygotuj mniejsze porcje posiłków
– Pilnuj terminu przydatności
– Dziel się jedzeniem

Istnieje jednak dostrzegalna poprawa – cztery lata temu aż 52 proc. Polaków marnowało żywność z powodu przegapienia terminu przydatności do spożycia, a obecnie jest to 34 proc. Mniej osób deklaruje także marnowanie żywności z powodu niewłaściwego jej przechowywania oraz  z powodu zbyt dużych posiłków.

Szacuje się,  że w całej Unii Europejskiej marnuje się  nawet na 88 milionów ton, czyli pojedyncza osoba wyrzuca do kosza w ciągu roku prawie 175 kilogramów jedzenia (miesięcznie średnio 50 zł na osobę).  Zgodnie z raportem Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa (FAO) ok. jedna trzecia żywności (1,3 miliarda ton) produkowanej w celach spożywczych ląduje w koszu, a część z tych produktów to pełnowartościowa żywność.
Tymczasem Food Security and Nutrition (FAO), departament ONZ odpowiedzialny za sprawy żywienia na świecie, podaje, że liczba głodujących osób sięgnęła już 815 milionów, a w samym 2016 roku liczba głodujących osób na Ziemi wzrosła o 38 milionów.
1,3 mld ton żywności trafia do kosza, a głodujących jest 815 mln.

Czyli na jednego głodującego przypada 1,6 t wyrzucanej żywności rocznie!
Czyli na jednego głodującego przypada 4,4 kg wyrzucanej żywności dziennie!

Redakcja JakaWiara

Czy jest grzechem ciężkim czy lekkim wyrzucanie resztek chleba (okruchy) do kosza?

Odpowiedź: Grzech ciężki musi być popełniany świadomie, dobrowolnie i jego materia musi być ciężka. Chrystus w Ewangelii daje nam przykład szacunku żywności, gdy każe po cudzie rozmnożenia pozbierać resztki posiłku (zob. Mk 8,8). Marnowanie jedzenia może być grzechem ciężkim, gdy spojrzeć na regiony świata cierpiących głód?.. czytaj dalej na wiara.pl ? – link

 

Czy marnowanie i wyrzucanie żywności powinniśmy rozpatrywać w kategorii grzechu?

Ks. dr Zbigniew Sobolewski (sekretarz generalny Caritas Polska):

Ten problem jak najbardziej powinniśmy rozpatrywać w kategoriach moralnych?.. czytaj dalej na opoka.org.pl – link

 

Partnerzy:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here