Wigilia Bożego Narodzenia

0
76

Wigilia Bożego Narodzenia (z łaciny vigilia – czuwanie, straż) jest w tradycji chrześcijańskiej dniem poprzedzającym Boże Narodzenie, który kończy okres adwentu.

W kościele rzymskokatolickim wigilia Bożego Narodzenia jest obchodzona 24 grudnia, w kościele greckokatolickim i prawosławnym – 6 stycznia (w związku z posługiwaniem się kalendarzem juliańskim), a w kościele katolickim obrządku ormiańskiego – 5 stycznia.

Dzień wigilii Bożego Narodzenia bywał też przesuwany. Według tradycji ludowej (wciąż żywej np. na Kielecczyźnie), w latach, gdy 24 grudnia wypada w niedzielę, wigilia nie mogła być obchodzona, ponieważ „niedziela nie przyjmuje postu”. W takim przypadku wieczerzę wigilijną urządzano już w sobotę, a Boże Narodzenie świętowało się przez trzy dni.

Wieczerza wigilijna tradycyjnie rozpoczyna się wraz z blaskiem pierwszej gwiazdki na niebie, która symboliczne nawiązuje do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa.

Wieczerzę, jak każe obyczaj, postną, rozpoczyna się modlitwą i czytaniem fragmentu Ewangelii Mateusza lub Ewangelii Łukasza w części dotyczącej narodzin Jezusa.

Na jej niepowtarzalny klimat wpływają takie elementy, jak: dzielenie się opłatkiem, sianko pod obrusem, choinka, śpiewanie kolęd i obdarowywanie się prezentami. Tak się utarło, że Wigilię urządzają nawet ludzie nie związani bezpośrednio z Kościołem katolickim.

Zwyczaj przygotowywania wigilijnej wieczerzy zapisano w XVIII w., chociaż prawdopodobnie był on znany już wcześniej. Nadal w dzień Wigilii przestrzegany jest post jakościowy (powstrzymywanie się od potraw mięsnych aż do północy) i ilościowy (do ukazania się pierwszej gwiazdy). Pod obrusem kładzie się kłosy siana (symbolika stajenki betlejemskiej)

Przy stole pozostawiane jest wolne miejsce dla ewentualnego gościa lub symbolicznie dla Chrystusa. Kiedyś przestrzegano, by przy stole nie zasiadała nieparzysta liczba gości, ponieważ znaczyłoby to, że za rok ktoś z uczestników nie doczeka kolejnej wieczerzy. Do dzisiaj przetrwały natomiast inne tradycje co do ilości i zawartości potraw wigilijnych, których powinno być dwanaście. Najczęściej podaje się barszcz, zupę grzybową lub rybną, potem grzyby z postną kapustą, ryby smażone, faszerowane i w galarecie, gotowane lub pieczone, pierogi z grzybami, kluski z makiem, kompot z suszonych owoców, a także kutię.

Redakcja JakaWiara

Partnerzy:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here